Waarom investeren in jonge kinderen loont – en hoe boeken daarbij helpen

Auteur: Doortje van der Lee

Onlangs las ik een interessant opiniestuk in de Volkskrant over leesbevordering (alweer) en of het al dan geen geldverspilling zou zijn. Het artikel pleitte overtuigend vóór investeren in leesbevordering. Maar het zette me aan het denken over investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen in bredere zin – en hoe we daar als samenleving soms aan voorbijgaan. Opvallend eigenlijk, dat dit überhaupt nog ter discussie staat. Ik zie het niet als mijn roeping om me te mengen in dat debat, maar in het kader van het publiceren van perspectieven vind ik het wel interessant om uit te lichten waarom investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen loont en hoe boeken daarbij helpen.

We investeren in sportles, in gezonde voeding, in leuke uitjes. Maar hoe vaak denken we bewust na over de investering in taal? In verhalen en geletterdheid? Terwijl juist daar de basis ligt. Voor leren, voor relaties, voor zelfvertrouwen, voor kansen. Investeren we daar wel genoeg in? Investeren als in: écht investeren. Met tijd, aandacht én middelen.

De kracht van vroege aandacht

De wetenschap is er eigenlijk heel duidelijk over: hoe jonger je investeert, hoe groter het effect. Zo werkt het ongeveer in iedere branche… hoe eerder je investeert, hoe groter je return on investment.

Met betrekking tot investeren in kinderen wordt vaak verwezen naar de Heckman Equation, een principe van Nobelprijswinnaar James Heckman. Hij liet zien dat investeren in de allerkleinsten – dus nog vóór de schoolleeftijd – de hoogste ‘return on investment’ oplevert. Simpel gezegd: elke euro die je investeert in een jong kind, betaalt zich dubbel en dwars terug. In cognitieve vaardigheden, maar ook in sociale en emotionele ontwikkeling.
De effecten nemen in de jaren daarna alleen maar toe. Meer kansengelijkheid, betere schoolprestaties, een sterkere ouder-kindband – en zelfs een betere gezondheid en meer welzijn op de lange termijn. Geen kleinigheid, zou je zeggen.

"De wetenschap is er eigenlijk heel duidelijk over: hoe jonger je investeert, hoe groter het effect."

Taal als fundament

Het mooiste is: investeren hoeft niet altijd ingewikkeld of duur te zijn. Eén van de krachtigste en meest toegankelijke middelen die we hebben? Boeken.
Een kind dat zich kan uitdrukken, dat woorden heeft voor wat het denkt en voelt, heeft een stevige basis voor de rest van zijn leven. Want taal is niet alleen iets wat je op school nodig hebt. Het is de manier waarop je de wereld begrijpt, vriendschappen opbouwt, je grenzen aangeeft – en later, je dromen formuleert.

Goede boeken openen werelden en nodigen uit tot denken. Ze helpen kinderen niet alleen woorden te vinden, maar ook gevoelens. Ze leggen de basis voor empathie, verbeeldingskracht en kritisch denken. En misschien nog belangrijker: ze bieden momenten van echte verbinding tussen ouder en kind – iets wat in een druk leven zeldzaam én kostbaar is. Boeken zijn dus veel meer dan een leuk bedritueel. Het is een investering in de toekomst van een kind. En eigenlijk ook in de toekomst van ons allemaal.

Investeer in één verhaal

Wat als we jonge kinderen niet langer zien als kleine mensen die later belangrijk worden, maar als belangrijke mensen die nú al verdienen om serieus genomen te worden? Of je nu ouder bent, leerkracht, logopedist of kinderpsycholoog – je hebt impact.

Door verhalen te delen die raken.
Door boeken te kiezen die uitnodigen tot gesprek.
Door kinderen te laten zien dat hun gedachten ertoe doen.

Het hoeft niet groots of ingewikkeld. Eén goed gekozen boek kan een wereld van verschil maken. Boeken zijn geen luxe. Ze zijn misschien wel de beste investering die je kunt doen.

Hulp nodig bij het selecteren van geschikte boeken? Neem contact met ons op. Of neem een kijkje tussen ons aanbod.

Veel leesplezier!

Doortje van der Lee
Founder 
Life. Productions