Het voordeel van interdisciplinair denken voor de ontwikkeling van kinderen en hoe je dit zelf eenvoudig toepast

Auteur: Doortje van der Lee

Wat is het voordeel van interdisciplinair denken voor de ontwikkeling van je kind?
Een van mijn favoriete boeken is Awareness van Anthony de Mello (ik noem bewust de originele Engelse titel omdat die sterker is dan de Nederlandse vertaling). Vervolgens is een van mijn favoriete passages in dat boek waar de Mello vertelt over een vriend van hem die zegt: ‘I got a pretty good education, it took me years to get over it.’

Klassiek leren begint vaak in de zogenaamde hokjes: je krijgt taal, rekenen, natuur of geschiedenis aangeboden. Alleen kinderen denken niet in die hokjes. Zij stellen heel puur vragen over dingen om hen heen. ‘Waar gaan mensen heen als ze doodgaan? Hoe weet je of iemand je vriend is?’ En zo’n vraag kan tegelijk over wetenschap, gevoel én filosofie gaan. Waarom zouden we dat willen opbreken in hokjes? Zou het niet interessant zijn om te kijken wat er gebeurt als we die vragen vanuit diverse disciplines beantwoorden?

Waarom wij geloven in prentenboeken die breder in te zetten zijn dan één vakgebied

Gelukkig is er op scholen steeds meer aandacht voor het zogenaamde thematisch onderwijs. Waar op basis van één onderwerp meerdere leerdoelen en disciplines aan bod komen. Toch wordt kennis meestal nog wel in hokjes getoetst. Je bent goed in taal, maar hebt hulp nodig met rekenen. Of je bent goed in aardrijkskunde maar hebt moeite met geschiedenis. Alleen is het ‘echte’ leven niet een afspiegeling van verschillende ervaringen op verschillende momenten? Met andere woorden: is het wellicht interessant onze kinderen te leren hóe ze ergens mee om gaan in plaats van ze alleen kennis bij te brengen?

Het belang van kinderen interdisciplinair leren denken

Interdisciplinair denken, ofwel het vermogen om verbanden te leggen tussen verschillende vakgebieden of perspectieven is een belangrijke vaardigheid. Het helpt kinderen om flexibel te denken, complexiteit te begrijpen en creatiever om te gaan met problemen. Volgens een studie van Harvard Graduate School of Education helpt interdisciplinair leren kinderen om ‘diepgaande vragen te stellen, kritisch te denken en zich verbonden te voelen met grotere thema’s in het leven. Van identiteit tot duurzaamheid.’ Hieronder een korte toelichting van de voordelen van dit type denken. 

Versterkt cognitieve flexibiliteit

Kinderen die gestimuleerd worden om vanuit meerdere invalshoeken naar een vraag te kijken, leren sneller schakelen tussen ideeën en perspectieven. Dat is een belangrijke vaardigheid in een wereld die voortdurend verandert.

Bevordert creativiteit

Wanneer je verschillende kennisdomeinen combineert, ontstaan vaak originele oplossingen en nieuwe ideeën. Prentenboeken die emoties, filosofie en dagelijkse gang van zaken verwerken in een verhaal, nodigen kinderen uit ‘om buiten de lijntjes te denken’.

Empathie en sociaal-emotionele ontwikkeling stimuleert

Door verhalen waarin bijvoorbeeld technologie en emotie samenkomen leren kinderen dat gevoelens niet losstaan van de wereld om hen heen. Ze leren verbanden te leggen tussen hoe iets werkt én wat iets betekent voor anderen.

Kinderen die spelen – Life. Productions, een uitgeverij kinderboeken die perspectieven van kinderen over grote vragen tot leven brengt.

Drie manieren waarop je zelf interdisciplinair denken bij kinderen kunt stimuleren

1. Kies boeken met meerdere lagen
Zoek verhalen waarin verschillende werelden elkaar kruisen. Bijvoorbeeld een boek waarin een kind zijn angsten overwint door natuurwetten te ontdekken, of waarin fantasiefiguren praten over rechtvaardigheid. Stel tijdens het lezen vragen: ‘Wat gebeurt hier eigenlijk, of waar doet het je aan denken?’.
Vragen of advies op maat om geschikte verhalen te vinden? Neem contact met ons op. 

2. Verbind vragen over de ‘echte wereld’ met verbeelding
Als je kind vraagt “Waarom is de lucht blauw?”, geef dan niet alleen een wetenschappelijk juist antwoord, maar stel een vervolgvraag. Zoals bijvoorbeeld: ‘Hoe zou jij de lucht schilderen als je het zelf mocht verzinnen?’. Zo geef je ruimte aan zowel kennis als verbeelding.

3. Laat kinderen iets op meerdere manieren uitdrukken
Heeft je kind iets meegemaakt of geleerd? Laat het dat vertellen in een verhaal, een tekening, of een bouwwerk van blokken. Door hetzelfde idee op verschillende manieren te benaderen en uit te drukken, versterk je hun 
inzicht én creativiteit.

Tips nodig voor geschikte boeken? Neem contact met ons op. Of neem een kijkje tussen ons aanbod.

Veel leesplezier!

Doortje van der Lee
Founder 
Life. Productions