Taal: de sleutel tot sociale ontwikkeling van kinderen – waarom voorlezen aan (jonge) kinderen?
Auteur: Susan Moll
Waarom voorlezen aan (jonge) kinderen? Wist je dat een goed verhaal niet alleen taalvaardigheid stimuleert, maar ook helpt om sociale regels, emoties en relaties te begrijpen? Door verhalen leren kinderen hoe ze vriendschappen opbouwen, conflicten oplossen en zichzelf uitdrukken. Door taalontwikkeling groeien kinderen sociaal. Lees er meer over in deze blog.
Lezen en ons brein
Dat (voor)lezen de cognitieve ontwikkeling stimuleert krijgt gelukkig steeds meer aandacht. Wat echter minder bekend is, is dat (voor)lezen ook heel veel doet in andere delen van ons brein. Hierbij een korte uiteenzetting.
Cognitieve ontwikkeling
(Voor-)lezen stimuleert de hersenen en bevordert de cognitieve ontwikkeling. Je kind leert andere manieren van naar de wereld kijken, problemen oplossen en informatie verwerken. Ook de logica wordt ontwikkeld. Elk verhaal heeft een opbouw, ‘als… dan’ redeneren wordt ontwikkeld, een oorzaak heeft een gevolg. Kinderen leren verbanden leggen en ontwikkelen hun geheugen. Dit zijn essentiële vaardigheden die kinderen hun hele leven van pas zullen komen.
Creatieve ontwikkeling
Door het horen, of lezen van verhalen wordt het creatieve visuele brein geactiveerd. Een kind leeft zich in en ziet het verhaal voor zich. Deze verbeelding heeft een sterk creatieve component die zich kan uiten in spel, tekenen of andere vormen van expressie. Onderschat niet dat een verhaal doorwerkt, ook na het (voorlezen). Het wordt gevoeld en scènes kunnen zelfs inspireren tot het oefenen van nieuwe vaardigheden. Zoals het bouwen van een hut, het maken van een tekening of het spelen van een rol.
Daarnaast stimuleert het de interesse van kinderen voor creatieve uitingsvormen. Door ze op jonge leeftijd kennis te laten maken met boeken en kunst ontwikkelen ze een levenslange liefde voor lezen en leren.
Sociaal – emotionele ontwikkeling
Een goed uitgekozen boek geeft je kind de mogelijkheid zich te identificeren. Om mee te gaan in de belevingswereld van de personages in het boek. Dat inleven - die ontwikkeling van empathie - stimuleert sociaal denken, voelen en handelen. Door middel van een verhaal begrijpen hoe anderen zich gedragen en waarom ze bepaalde keuzes maken vergroot je sociale denken. Het behoeft geen uitleg dat hoe meer ervaring met andersdenkenden, hoe begripvoller, toleranter en socialer een kind wordt. Dit geeft kinderen een voorsprong in hun sociale interacties, ze kunnen makkelijker functioneren in de groep en beter aansluiting vinden.

Taal de sleutel tot sociale groei van je kind
Voor(lezen) biedt kinderen inzicht in emoties en sociale interacties, belangrijke factoren voor de sociale ontwikkeling van kinderen en hun EQ. Het helpt kinderen begrijpen hoe anderen zich voelen en hoe ze met verschillende situaties kunnen omgaan. De ‘coping skills’ worden uitgebreid.
Stimuleren van de sociale ontwikkeling van kinderen
Alles wat je aandacht geeft groeit. Als ouder kun je een geweldige rol spelen om bovenstaande ontwikkelingen te stimuleren door middel van een goed gekozen boek of verhaal. Door kinderen al vanaf hele jonge leeftijd met boekjes kennis te laten maken zal de liefde voor verhalen en lezen met ze meegroeien.
We zullen daar binnenkort uitgebreid aandacht aan besteden; hoe je een geschikt verhaal selecteert en je samen het meest uit lezen kan halen.
Vragen of advies op maat om geschikte verhalen te vinden? Neem contact met ons op.
Susan Moll
Psycholoog
Praktijk Susan Moll
Susan studeerde sociale wetenschappen en focuste in haar carrière eerst op kinderen en later op volwassenen. Ze was als kind al gefascineerd door menselijk gedrag en runt nu al ruim 20 jaar haar eigen praktijk. Daar combineert ze haar academische opleiding, brede psychologische kennis én ervaring om mensen te helpen met uitdagingen in het leven om te gaan. Jong en oud.
Ze is als adviseur verbonden aan Life. Productions. In deze rol denkt ze mee over het programma en aanbod. Daarnaast zal ze regelmatig haar ervaringen met ons delen in de vorm van blogs.